Schuilmogelijkheden op de weide

 
 
Vanaf 10/01/2013 mogen paardachtigen (paarden, pony's, ezels...) niet meer zomaar onbeschut in de weide staan. Ofwel moeten ze op stal kunnen, ofwel moet er een natuurlijke beschutting zijn, ofwel een schuilhok. De wet voorziet dus twee opties, ofwel kan men de paarden opstallen en in dat geval moet er op de weide geen beschutting voorzien zijn. Ofwel kan men de paarden niet opstallen en in dat geval is het wettelijk verplicht dat de paarden op de weide over beschutting kunnen beschikken.
 
Doel beschutting
In de zomer moet de beschutting schaduw bieden en ventilatie toelaten. Bovendien zullen de paarden in de zomerperiode bij de aanwezigheid van veel insecten op de weide een schuilhok opzoeken. Tijdens de winter moet de beschutting tegen neerslag en wind bescherming bieden. De behoefte aan beschutting varieert in functie van het ras, de leeftijd en de gezondheidstoestand van het paard. Zo zullen paarden met een dikke vacht, denk aan Belgische trekpaarden of IJslanders, niet snel schuilen tegen de koude, terwijl Arabische volbloeden minder snel de zon zullen ontvluchten. Zeer jonge, oude of zieke paarden dienen bij minder goede weersomstandigheden te worden opgestald. Dankzij ons gematigd klimaat kunnen paarden het overgrote deel van het jaar op de weide verblijven. Een schuilhok heeft ook voordelen voor de paardeneigenaar. Je kunt de paarden er gemakkelijk inspecteren en verzorgen. Je kunt er de paarden ook even vastzetten als de dierenarts of hoefsmid even langskomt. Bovendien heb je dan ook een droge ruimte voor het eventueel verstrekken van ruw- en krachtvoer.
 
Natuurlijke beschutting
De term 'natuurlijke beschutting' slaat bijvoorbeeld op hagen of bomen. In de zomerperiode kan dit door het gebladerte dat een beschutting tegen zon en regen biedt. In de herfst en de winterperiode (door de vallende/gevallen bladeren) zullen andere vormen van beschutting moeten worden aangeboden.
 
Vereisten schuilhok

Enkel paarden die permanent buiten verblijven, hebben een beschutting, bijvoorbeeld in de vorm van een schuilhok, nodig. De noden voor beschutting zijn in de zomer anders dan in de winter, vandaar dat een schuilhok in de vorm van een modulair systeem ideaal zou zijn. In de zomerperiode is een schuilhok met een goed geïsoleerd dak zonder zijwanden ideaal. In de winter dient een schuilhok ook van zijwanden te zijn voorzien. Let daarbij op dat de gesloten zijde naar de dominerende windrichting is georiënteerd. Als er meerdere paarden samen op een weide staan, moeten ze allemaal gelijktijdig kunnen schuilen. Zorg dus dat de beschutting en de toegang ertoe ruim genoeg zijn. De bodem moet droog en comfortabel zijn. Het dak moet hoog genoeg zijn opdat de paarden onder de constructie kunnen schuilen. Een verplaatsbaar/mobiel schuilhok kan natuurlijk ook en heeft het voordeel dat het met de paarden naar een andere weide kan worden getransporteerd.
 
Wetgeving schuilhok
Niet ieder hok voldoet aan de definitie van 'schuilhok'. Een schuilhok is een eenvoudige constructie, waarin één of meer weidedieren tijdelijk kunnen verblijven. Schuilhokken zijn geenszins uitgerust zoals stallen, die bestemd zijn voor het permanent huisvesten van dieren. De eigenschappen van een schuilhok zijn vastgelegd in het Besluit van de Vlaamse Regering tot bepaling van handeling waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning nodig is, dat vanaf 1 december 2010 in werking trad. Voor het plaatsen van een schuilhok voor weidedieren in agrarisch gebied is sindsdien geen stedebouwkundige vergunning meer nodig, mits voldaan wordt aan bepaalde stedebouwkundige voorwaarden.
Een schuilhok heeft een oppervlakte van ten hoogste 20 vierkante meter, een hoogte van maximaal 3 meter en minstens één volledig open zijde. De constructie dient te bestaan uit eenvoudig en gemakkelijk verwijderbare materialen. Daarom bestaan de wanden bij voorkeur uit hout. 
 
Informatiefolders
Informatiefolders van de Federale Overheid kan je downloaden door op onderstaande titels te klikken: