Biggencastratie

 

Castratie van biggen is gekend als een belangrijk economisch en welzijnsprobleem in de huidige varkenshouderij. Onverdoofde biggencastratie wordt maatschappelijk niet langer aanvaard. Op korte termijn dienen er alternatieven voor onverdoofde biggencastratie aan de sector te worden aangereikt.
 

Waarom castratie?
Biggen worden gecastreerd omdat het vlees van ongecastreerde beren bij verhitting een urinegeur kan hebben: de zogenaamde ‘berengeur’, veroorzaakt door androstenon en skatol. De castratie wordt meestal zonder verdoving uitgevoerd bij beertjes die jonger zijn dan zeven dagen (EU-richtlijn 2001/93/EC).
Onverdoofde chirurgische castratie van beerbiggen is in verschillende studies pijnlijk bevonden en zal in de nabije toekomst verboden worden. Pijnresponsen worden opgeroepen door het snijden in de huid, het manipuleren van de testikels en de zaadstrengen en het doorsnijden van de zaadstrengen.
Potentiële alternatieven zijn niet-castreren en afzetten op een lager slachtgewicht, detectie van berengeur in slachtlijn, immunovaccinatie, seksen van sperma, genetische selectie op berengeurproductie en castratie onder verdoving en gebruik van analgetica.

Doctoraatsonderzoek 

 
Op 19 april 2012 presenteerde KHK-medewerkster Sanne Van Beirendonck haar doctoraatsonderzoek 'Reductie/aanpassing van pijnlijke ingrepen bij biggen: een poging om dierenwelzijn en zoötechnische resultaten te verbeteren'
Een korte samenvatting daarvan kun je lezen in (onderstaande titels aanklikken):

Varkensbedrijf - april 2012: Doctoraatsonderzoek bestudeerde effecten pijnlijke ingrepen bij biggen

Management & Techniek - 25 mei 2012: Ingrepen bij biggen anders aanpakken?

Knack - 7 juli 2012